Note av "journalisten " i "Familien på fem"

Odd i Odheli´s

Galleriets desember utstilling "Til/ Fra" , med "Hauagutten"* som utstiller, 
åpnes torsdag 3. desember.
 
Galleri Odheli`s

Odd  K. Hauge (mod. 46) startet sin "yrkesløpebane" som  mekanikerlærling, ved Titania A/S, sommeren 1962. Etter et kortere opphold "til sjøs", bl. annet som reparatør/ maskinist* og etter 30 år som ingeniør***, valgte Hauge i vår å tilslutte seg "førtids-pensjonistene".

Sitt gjennombrudd som "kunstner" mener Odd var en følge av hans deltakelse i tegnekonkurransen: "Tegn Fredriksten festning slik du selv ser den". Konkurransen var godt annonsert i VG. Hauge kunne nok da ha **fått tur/opphold  til Disnyland i USA, om de besøkendes avstemning, ved utstillingen i Halden Kunstforenings lokaler, var lagt til grunn. Imidlertid etter juriens mening, som besto av tre menn: kommandanten ved festningen, en lærer i formingsfag og ordføreren i byen, ble Odd K. Hauge tildelt 3. premie, for sitt oljemaleri. Denne plasseringen "ga" Hauge "Haldens Arbeiderblads Pris" og "Haldens Kommunes Pris". Oljemaleriet ble også solgt i Halden. (Apropo konkurransen i Halden: 1. premien, som var en bil, ble vunnet, av en dame fra Halden, med 6 aplikasjoner. 2. premie, nevnt over, ble også vunnet av en dame "derfra", for sitt billedvev.

OK Hauge har kommet "gjennom nåløyet", som en gjerne utrykker det når en får delta på en av de jurierte landsutstillingene, tre ganger. Første gand ved "Vestlandsutstillingen" i 1994 og siste gang ved "Sørlandsutstillingen" i 1996. Sammenlagt har maleren (OKH) ,til nå, deltatt på rundt 11 fellesutstillinger. Hauge`s utstilling i Galleri Odheli`s er hans sjette separatutstilling. Tidligere har han hatt separatutstillinger bl. annet i Galleri Lundsen, Flekkefjord og i Galleri Haganes, (Fjell kulturkontor) Sotra.

På Hauge`s webside () kan du lese mer om "Odd K. Hauge`s kunstneriske utsvevelser", som han utrykker det, bl. annet om hans "portrett prosjekter" om fotografen OKH, tegne/male- læreren og web designeren etc, etc.. Se gjerne også, på "Odd´s hjørner" hans "avsløringer" når det gjelder, de trinn han har tatt for å bli en bedre tegne og maler: http://www.haugeod.dk/hauge%20on%20steps.html

På en "måte" blir denne utstillingen en "slags" dobbel jubile utstilling for Hauge. Det er hans første utstilling som førtids-pensjonist og det er hans første utstilling i Egersund. Forrige gang Hauge utstilte i Dalane området var i, KrambuKafe til fam. Omdal i Sogndalstrand, 1995. Galleriinnehaver av Odheli`s, har gitt denne utstillingen samme navn, som da, i håp om at denne, nå 14 år etter, skal få like stort besøk. 

Litt opplysninger om utstillingen "Til/Fra", av Odd K. Hauge:

Totalt utstilles 31 bilder:
26 oljemaleri, 3 akvareller og 2 tegninger, en i tusj og en rødkritt tegning.
Temaene er vesentlig, landskap og stilleben.

Landskapene, utenfor Norge, har motiv fra tre av våre naboland: Sverige, Danmark og England, pluss fra Portugal. De Svenske motivene fant jeg, vel ikke uventet, på den sjarmerende øyen i Østersjøen, Gotland.
De Danske motivene er fra koselige Christiansø og deilige Fyn. Huset i motivet fra Christiansø, rommet første gang, vi besøkte øya i 1975, en spendende maleriutstilling. Kansje husker jeg den spesielt godt, forde det var første gang en kunstner fortalte meg at han hadde brukt sykkellakk, som sort farve, i noen av sine utstilte maleri.. Motivet fra England er fra Hyde Park, en park vi gjerne oppsøker når vi gjester London. Motivet fra Portugal kom jeg over i Obidos («Dronningens by»). En liten sjarmerende by omkranset med ringmur. Oppholdet der ble ekstra hyggelig ved at en reisende utstilling, med noen av
Leonardo`s oppfindelser, laget i tre, da oppholdt seg der. De Norske motivene er fra min Loshavn serien, fra Uråno i Time, fra Skåland i Lund og fra Nordfjord i Sokndal.
*
Når det gjelder mine stilleben motiv, så er de som regel gjenstander vi har og som jeg kjenner.
Jeg stiller dem gjerne opp med tanke for at de skal fremstille et tema, som f. eks «India inspirert stilleben».
*
Ellers inngår modeller, fra tegnekurs, ved Kunstskolen Rogaland.
*
Maleriet, med ildsted som motiv, inngikk i en serie studier gjort i håp om at disse ville hjelpe med å gjengi malerier, med ild som tema f.eks skips-og løebrann, på en mer realistisk måte. Slike «skrekk» motiv, som disse sistnevnte, har jeg utelatt i denne « Juleutstillingen», som jeg har forsøkt å gjøre til en hyggelig opplevelse. Jeg håper og tror at de gode minnene jeg har fra besøk på disse kjekke steder, nevnt her og i møte med de hyggelige folk der, vil gjenspeile seg på en positiv måte i maleriene. 
*
Mellom eldste og nyeste bildet er det nitten år i tidsspenn. Dette er både positivt og negativt. Det negative: presentasjonen av bildene blir ikke så harmonisk som jeg kunne ønsket, dvs flere rammetyper er brukt. Det positive er at bildene er mer variert i teknikk og motiv og variasjon i rammetyper er ikke bare negativt ;o)
*
Det er benyttet en naturalistisk malestil. Med unntag av et par bilder, som er malt med malekniv, er oljemaleriene utført med pensler. Det er både vertikale og horisontal bilder og fra små til middels store i størrelse.
*
Utlodning av tre arbeider, som velges fra 6 bilder (A,B,C,D,E,F),
gjelder alle som signerer utstillingens gjestebok.
 

 Galleri Odheli´s har ikke tykt teppebelagte gulv, men likevel:

Allerede under opphengingen, av utstillingen, ble første maleri solgt (Flaks, pga plasshensyn) og nå håpes det på at flere av bildene vil møte samme "skjebne" i desember. Prisene varierer fra kr.2000 og det "dyreste" maleriet koster kr.7000,-.  Alle maleriene selges innrammet.
Ps.: "Førtids- pensjonisten" vil være tilstede under åpningen. Hjertelig velkomne til å signere i utstillingens gjestebok og de tre uttrekte vinnerne bes, så snart som mulig etter at de er blitt kontaktet, hente sine gevinster.

* I Sokndal var Hauge medlem i turnforeningen, i skolekorpset og i "Hornemusikken".
*Mange år etter sin Sverige- tur, da Hauge var en av maskinisenet på de to kanonbåter som skulle fremvises i Sverige, skriver Odd K. Hauge i sine memoarer: "Vårt strandhugg i Karlskrona må ha vært vellykket, for jeg har nå nettopp lest at de kanonbåtene Sverge kjøpte fra Norge nylig skulle oppgraderes".
** Vår kjære leser mener her kansje å huske at Hauge virkelig oppnådde en tur til utlandet, som følge av en premie i en tegnekonkurranse. Det vår leser sannsynligvis da tenker på er trolig nok den tegnekonkurransen, der eldste sønn til fam. Odd K.Hauge deltog, i regi av TV NRK (avdeling Magnus) og museum i Oslo, hvor premien til sønnen ganske riktig var en tur til London, for en av foreldrene og vinneren. 
*** Etter 27 år, som konstruktør av verktøy, maskiner etc., og i en alder av 60 år inngikk Hauge i et vikariat for en ingeniør, som drev med tegning av veianlegg. Nettopp det var et lite kvantesprang, sier Hauge med et glimt i øyet.   

Kjære besøkende, ha en fin dag og takk for at du stakk innom mitt hjørne.